Ontwikkeling kittens
De kittens die worden geboren bij cattery SavVal blijven minimaal 13 weken bij cattery SavVal wonen totdat ze mogen verhuizen naar de nieuwe eigenaar. Cattery SavVal houdt zich hierbij aan het stamboek regelement van de Nederlandse RasKatten Vereniging (NRKV).
De eerste 13 weken na de geboorte staan voor de kittens in het teken van groei en ontwikkeling. Ze leren in deze periode van hun moeder, broertjes en zusjes wat het is om kat te zijn, maar ook wat grenzen zijn - hun eigen grenzen, en die van een ander. De belangrijkste ontwikkelingen van week 1 tot en met 13 na de geboorte hebben we hier onder op een rijtje gezet. Op die manier weet je welke ontwikkelingen jouw kitten al heeft doorgemaakt.
Geboorte t/m week 3:
-
Savannah kittens hebben een geboortegewicht rond de 100 gram.
-
Zodra een kitten is geboren, gaat ze op zoek naar de tepel van de moederpoes. Kittens zullen trappelen met de pootjes tegen de buik van de moeder om de melkproductie op gang te brengen.
-
Een pasgeboren kitten is doof en blind - ze vinden hun moeder instinctief op basis van geur en tast.
-
Als een kitten 9 dagen oud is, is het geboortegewicht al verdubbeld.
-
Vanaf dag 10 openen de ogen van de kittens, maar hun zicht moet zich dan nog ontwikkelen.
-
In week 3 kan het kitten al echt lopen, hoewel nog wankel, op rechte gestrekte pootjes.
-
Als de kittens eenmaal kunnen lopen, ontdekken ze ook wat spelen en stoeien is - broertjes en/of zusjes zijn nu meer dan alleen een bron van warmte in het nest.
-
Vanaf week 3 breken de eerste melktanden door; naast de moedermelk maken de kittens kennis met geweekt, vast voedsel.
- Kittens worden geïntroduceerd aan de kattenbak en beginnen aan de zindelijkheidstraining voor het leven in huis.
- Als de kittens 3 weken oud zijn, is hun geboortegewicht al verviervoudigd en wegen ze rond de 445 gram.
Week 4 t/m week 6
-
Kittens krijgen steeds meer mee van hun omgeving, en worden nieuwsgierig naar alles wat om zich heen gebeurt.
-
Het zicht en gehoor van de kittens ontwikkelt zich verder, en wordt steeds steeds beter.
-
Vanaf week 4 maken de kittens kennis met andere ruimten in huis en met hun huisgenoten. Ze doen zo nieuwe indrukken op.
-
Terwijl er meer melktandjes door komen, maakt het geweekt, vast voedsel plaats voor echte (kitten) kattenbrokjes.
-
De oortjes van de kittens, die tijdens de geboorte klein en wat gevouwen zijn, gaan steeds meer omhoog staan.
-
De baby blauwe kleur van de irissen begint verkleuren.
-
Er wordt volop gespeeld en gestoeid door de kittens onderling. Ook de moederpoes is een leuk speeltoestel.
-
Na een zindelijkheidstraining zijn de meeste kittens in week 5 al redelijk kattenbak-zindelijk.
-
Als de kittens 6 weken oud zijn, gaan ze zo nu en dan in hun eentje op avontuur.
-
Hoewel de kittens nog graag bij de moederpoes drinken, bestaat het dieet voor een steeds groter deel uit vast voedsel.
-
Als de kittens 6 weken oud zijn, ligt hun gewicht gemiddeld rond de 780 gram.
Week 7 t/m 10
-
Vanaf week 7 kan een kitten haar lichaamstemperatuur zelf reguleren en is voor warmte niet meer afhankelijk van haar moeder.
-
Als de kittens 8 weken oud zijn, is de definitieve oogkleur over het algemeen al goed te zien. Maar tot de vijfde maand kan de kleur van de ogen nog intenser worden.
-
Een kitten van 9 weken kan al een gewicht hebben van 1 kilo. Ze wegen op deze leeftijd rond de 1.125 gram.
-
In week 9 maken de kittens kennis met de dierenarts - ze worden deze eerste keer gelijk uitgebreid onderzocht en worden ingeënt tegen kattenziekte en niesziekte.
-
Vanaf week 10 bestaat het dieet van de kittens vrijwel geheel uit vast voedsel; voor zover de moederpoes dat toestaat, wordt dit aangevuld met moedermelk.
Week 11 t/m 13
-
In deze periode is het belangrijk dat kittens kunnen spelen met andere katten. Vooral de broertjes en zusjes van dezelfde leeftijd helpen elkaar om tijdens het spelen, stoeien en worstelen (bijt)grenzen te herkennen. Zowel de kittens als hun toekomstige baasjes hebben er voordeel van als katten de "kattentaal" op jonge leeftijd al goed leren te beheersen.
-
In week 12 bezoeken de kittens voor de 2de keer de dierenarts. Ze worden tijdens dit bezoek opnieuw ingeënt tegen kattenziekte en niesziekte en zijn dan volledig ingeënt.
-
Als het kitten 13 weken oud, weegt ze rond de 1.863 gram.
-
Vanaf week 13 mogen de kittens verhuizen.
2. Socialiseren kittens
Een kat socialiseren begint al als ze nog kitten zijn. De ervaringen die een kat opdoet in de eerste levensmaanden zijn namelijk bepalend voor het uiteindelijke karakter, gedrag en welzijn op latere leeftijd.
Omdat het socialiseren zo'n impact kan hebben op het gedrag van een kat, vinden wij het als cattery SavVal belangrijk je hierover te informeren. Tevens ben je hierdoor op de hoogte van de werkwijze die wij zelf hanteren bij het socialiseren van onze katten en kittens.
Socialiseren kat
Met socialiseren bedoelen we dat katten leren om te gaan met andere katten, met mensen en met andere diersoorten zoals bijvoorbeeld honden. Ook betekent socialiseren dat katten gewend raken aan normale, huiselijke geluiden (denk aan: mensen die door huis lopen, kinderen die rond rennen, lachende mensen, koken en stofzuigen) en aan vreemde, onverwachte geluiden (denk aan: de vuilniswagen, de deurbel, blaffende honden, vuurwerk).
Een kat socialiseren doe je niet even tussendoor - dit kost tijd, ook bij jonge kittens. Het socialiseren begint al door ze vroeg te laten wennen aan mensen en het leven samen met mensen. Kittens die geïsoleerd in een apart verblijf opgroeien en slechts beperkt in contact komen met mensen, zullen nooit uitgroeien tot evenwichtige, relaxte en sociale katten.
De belangrijkste weken van de socialisatieperiode van een kitten liggen tussen de derde en zevende levensweek. In deze periode is het van belang de kittens zorgvuldig kennis te laten maken met verschillende mensen buiten het eigen gezin, en de potentiële toekomstige eigenaren.
Ook als de kittens verhuisd zijn en bij de nieuwe eigenaren wonen, is het belangrijk oog te houden voor socialisatie tot zeker de 14de levensweek. Maar ook hierna is het van belang om aandacht te blijven besteden aan het gewenste sociale gedrag van de opgroeiende kat.
Invloed moederpoes
Kittens leren heel veel van hun moeder, en zij speelt dan ook een belangrijke rol in het socialisatieproces. Reageert de moederpoes angstig op het geluid van een stofzuiger, of gromt ze naar de vuilniswagen? De kittens reageren op haar signalen, en de kans is groot dat zij dezelfde reacties ontwikkelen. Maar ook het positieve gedrag pikken de kittens op van de moederpoes. Een goed gesocialiseerde moederpoes met een vriendelijk en stabiel karakter is daarom een belangrijke randvoorwaarde voor goed gesocialiseerde kittens.
Socialisatie kittens bij cattery SavVal
Bij cattery SavVal zorgen wij ervoor dat de kittens worden geboren uit lieve, aanhankelijke moederpoezen die voldoen aan de rasstandaard. Onze kittens worden gesocialiseerd met behulp van andere katten, volwassenen, kinderen en honden.
De kittens worden geboren en groeien op in huis. In deze huiselijke omgeving komen ze al vanaf hun geboorte in contact met normale dagelijkse geluiden en onverwachte geluiden zoals we die eerder hebben beschreven. Onze kittens brengen de eerste weken van hun leven met hun moeder door in een aparte ruimte; de moederpoes kan in deze periode wel vrij door huis bewegen.
Op een rustig tempo, die past bij onze andere katten en de hond die bij cattery SavVal wonen, zullen we hen introduceren aan de kittens. Zodat de kittens al op jonge leeftijd met andere katten en een hond in contact komen. De kittens worden dagelijks door mij, mijn partner en onze kinderen in de hand worden gehouden. Op die manier socialiseren we de kittens met volwassenen, maar specifiek ook met kinderen. Ook vragen we vrienden en andere familieleden om ons en de kittens geregeld te bezoeken, waardoor de kittens gewend raken aan vreemde mensen over de vloer, die ook hun eigen spullen en bijvoorbeeld een camera (met bijbehorende geluiden) mee brengen. Daarnaast laten we ze kennis maken met verzorgende handelingen, zoals het schoonmaken van de oogjes, het controleren van de oren, het bevoelen van de pootjes en knippen van de nagels.
3. Beschikbare kittens en prijzen
Momenteel hebben wij één kitten beschikbaar.
Op 19 december 2024 zijn Gaia en Amadi (cattery African Savannah) trotse ouders geworden van een F6 katertje, genaamd Apollo. Via onze blog kun je meer lezen over de dracht, de bevalling en de ontwikkeling van het katertje uit ons A-nest.
Gaia
Apollo
Amadi
Prijzen kittens
Bij cattery SavVal fokken wij enkel kittens van de vijfde generatie (F5) of lager.
Wij vragen de volgende prijzen voor zowel poezen als katers:
-
Savannah kitten F5 € 1.750,00
-
Savannah kitten F6 € 1.250,00
Wilt u een Savannah kitten kopen om in de toekomst mee te fokken, dan gelden hiervoor andere prijzen voor zowel de poezen als katers. Deze prijzen zijn op aanvraag beschikbaar en zijn afhankelijk van het uiterlijk van het individuele kitten.
4. Kittens bezichtigen en reserveren
Heb je interesse in (een van) onze kittens? Dan kun je een bezichtiging bij ons inplannen via het contactformulier. Bezichtigingen worden pas ingepland als de kittens 5 à 6 weken oud zijn. De kittens zijn op deze leeftijd nog erg kwetsbaar; er gelden tijdens een bezichtiging dan ook enkele huisregels waar je rekening mee moet houden.
Huisregels bij bezichtiging
-
Desinfecteer bij binnenkomst je handen met het desinfectiemiddel dat we je aanbieden.
-
Trek je schoenen uit zodra je binnen bent.
-
Als je met de kittens wilt spelen, kan dit met onze speeltjes. Ook hebben wij kattensnacks achter de hand die je tijdens de bezichtiging kunt geven. We vragen je vriendelijk dan ook zelf geen speeltjes of kattenvoer/ -snacks mee te nemen.
-
Neem vooral je partner of een vriend(in) mee naar de bezichtiging om de kittens te aaien en te knuffelen. Ook kinderen zijn welkom. Wel vragen we je de kittens niet zomaar aan te raken, en altijd eerst toestemming te vragen. Breng je gezelschap van deze regel op de hoogte, en zorg er ook zelf voor dat deze regel tijdens jullie bezichtiging wordt nageleefd.
-
Benader de kittens (en andere katten) altijd rustig. Weet je niet hoe je een kitten het beste kunt optillen of vasthouden? Vraag het ons, en we doen het je graag voor en helpen je er bij.
Als toegewijde fokker en kattenliefhebber willen wij er graag zeker van zijn dat de kittens goed terecht komen. Wij vragen daarom aan mensen die de kittens willen bezichtigen een paar standaard vragen over bijvoorbeeld de thuissituatie, werkpatroon en andere huisdieren.
Kitten(s) reserveren
Na een bezichtiging kun je jouw definitieve interesse voor een van de kittens kenbaar maken. Het kan zijn dat wij nog aanvullende vragen stellen of om foto's van het huis/tuin kunnen vragen om te weten in wat voor huishouden de kittens terecht komen. Wanneer we hebben geconcludeerd dat je een prettige en gezonde omgeving aan het kitten kunt bieden is het mogelijk het gewenste kitten te reserveren. Uiteraard kan het zo zijn dat je keuze is gevallen op een duo, ook dat is mogelijk en moedigen we alleen maar aan.
Vul ons contactformulier voor het maken van een reservering. Nadat je een reservering hebt gemaakt vragen we om een aanbetaling. Pas wanneer de aanbetaling is ontvangen, is je reservering definitief.
Bij grote interesse kun je eventueel op een wachtlijst worden geplaatst. Dan is er pas sprake van een aanbetaling als er een kitten beschikbaar is.
5. Aanschaf kitten
Bij cattery SavVal vinden we het belangrijk dat je van te voren goed nadenkt voordat je een kitten aanschaft. Het is belangrijk om eerst alle voor- en nadelen van een (nieuwe) kat in huis op een rijtje te zetten. Je wilt immers een kitten in het huishouden opnemen, maar dat kitten groeit op tot een volwassen kat. Heb je daar de tijd, ruimte en aandacht voor? Daarnaast is het van belang om helder te hebben om welke reden je voor dit ras, de Savannah kiest.
Wij raden je aan de antwoorden op deze vragen te hebben voordat je een afspraak voor een bezichtiging maakt bij cattery SavVal. Kittens zijn vaak moeilijk te weerstaan als je ze eenmaal hebt gezien. De kans bestaat dat je op zo'n moment niet goed weet wat de gevolgen zijn van je (mogelijk spontane) keuze.
Als fokker van Savannah katten kennen wij het ras. We willen je graag helpen en stellen je een paar relevante vragen waar je rekening mee kunt houden:
-
Een huisdier verwelkomen in je leven is net als het dragen van de (financiële) verantwoordelijkheid en zorg voor een kind tot ze gaan studeren - een Savannah wordt gemiddeld namelijk zo'n 17 jaar oud. Kun je een Savannah een kattenleven lang alles bieden wat deze aanhankelijke kat nodig heeft?
-
Past het sociale, actieve karakter van een Savannah bij jou en je levensstijl, en is dit over 10 jaar nog steeds zo?
-
Vind je een Savannah vooral mooi, of spreekt het energieke en ondernemende karakter je echt aan? Als je niet op beide vragen een volmondig ja kunt antwoorden, raden we je aan om je te verdiepen in andere kattenrassen.
Je kunt kiezen voor een Savannah als gezelschapsdier, maar je kunt er ook voor kiezen om met je Savannah te gaan showen of fokken.
Als gezelschapsdier is het bij ieder kitten belangrijk dat je kijkt naar het karakter, maar vooral dat er een "klik" is tussen jou en het kitten. Als je show- en/of fokplannen hebt met je Savannah kitten, is het uiterlijk ook belangrijk - je wilt in dat geval dat jouw kitten voldoet aan de rasstandaard van de Savannah en geen onoverkomelijke schoonheidsfouten heeft. Maar houd er rekening mee: Niet elke mooie Savannah is per definitie geschikt om mee te showen of fokken. Ook hier speelt het karakter een grote rol, maar zijn andere factoren belangrijk, zoals het goed in staat zijn te reizen, het prettig vinden om lang vast gehouden te worden, onderzoeken aan het lichaam goed te kunnen doorstaan, etc. Daarnaast zijn kittens van showkwaliteit en kittens die in de toekomst worden ingezet voor de fok prijziger dan kittens die zonder fokrechten worden verkocht en enkel voor gezelschap worden aangeschaft.
Wanneer je goed over bovenstaande zaken hebt nagedacht, en nog even enthousiast bent als hiervoor om een Savannah als nieuw maatje te verwelkomen in je leven, hopen we je te mogen verwelkomen wanneer we een nestje kittens hebben. Houd hiervoor onze website, blog en social media in de gaten. We communiceren via deze kanalen wanneer wij kittens beschikbaar hebben.
Documenten, stamboom en testen
Als de kittens van cattery SavVal 13 weken oud zijn, mogen ze verhuizen naar hun nieuwe eigenaren. Cattery SavVal brengt de kittens zelf naar de nieuwe eigenaar.
Als het kitten bij de nieuwe eigenaar aan komt beschikt deze over een: Europees dierenpaspoort, stamboom, gezondheidsverklaring en is het kitten gechipt. Wanneer we jouw kitten(s) komen brengen, krijg je de volgende documenten en informatie mee:
-
Koopcontract kitten
-
Informatie afgifte/toesturen stamboom
-
EU dierenpaspoort
-
Chip informatie
-
Indien nodig Rabiës verklaring
-
Gezondheidsverklaring
-
Informatie wel/geen fokrecht
-
Informatie ontwormen en ontvlooien kitten/kat
-
Informatie Savannah
-
Kittenpakket
Stamboom
Alle kittens die bij cattery SavVal geboren worden hebben een stamboom van de Nederlandse RasKatten Vereniging (NRKV). Dit is een document waar de gegevens van de fokker, de voorouders van het kitten en verschillende gegevens van het kitten zelf op staan. Een van de gegevens van het kitten is de officiële kleur van het kitten. Deze kleur wordt bepaald aan de hand van de testen van de DNA vachtkleur van beide ouders van het kitten. Cattery SavVal draagt er zorg voor dat zowel de moederpoes als de dekkater zijn getest op DNA vachtkleur, zodat de officiële kleur van ieder van de kittens correct op de stamboom wordt vermeld.
Koop je bij cattery SavVal een kitten met fokrechten, dan ontvang je na betaling de officiële stamboom. We verwachten echter dat de meeste van onze kittens worden gehouden als gezelschapsdier; je ontvangt in dat geval niet direct de stamboom. Deze wordt je toegestuurd na bewijs van de dierenarts dat het kitten rond 7 maanden is gecastreerd/ gesteriliseerd. Het is nadrukkelijk niet toegestaan om een kitten zonder fokrechten in te zetten voor de voortplanting.
Cattery SavVal kiest er bewust voor om de kittens niet al op vroege leeftijd te laten castreren/ steriliseren, dit om mogelijke medische problemen op latere leeftijd te voorkomen. We vertrouwen de toekomstige eigenaren van onze kittens dat zij zich aan deze voorwaarde van de aanschaf van een van onze kittens houden. Bij aantoonbare overtreding van deze voorwaarde wordt u uitgesloten van het aanschaffen van onze toekomstige kittens.
Ont- vlooien/wormen en vaccinaties
Cattery SavVal draagt er zorg voor dat alle kittens gedurende de eerste 13 weken na de geboorte de nodige keren worden ontwormd en behandeld tegen vlooien.
Als de kittens 9 weken oud zijn, worden de kittens gevaccineerd tegen kattenziekte en niesziekte. Op een leeftijd van 12 weken na de geboorte worden deze vaccinaties nog een keer herhaalt.
Woont u in het buitenland? In dat geval wordt het kitten vanaf 12 weken ook tegen rabiës ingeënt.